Ken jij deze collega’s? Lees hier hun taalverhaal
- Wanneer gebruik je Nederlands voor het werk?
Ik gebruik het vooral als ik contact heb met Nederlandstalige kandidaten of diensten of tijdens vergaderingen met Nederlandstaligen.
- Zijn er veel Nederlandstaligen die solliciteren voor een job bij de gemeente Elsene?
Dat hangt af van de functie. Voor de tweetalige jobs zien we bijvoorbeeld meer Nederlandstalige kandidaten. Anders is het ongeveer tien procent.
- Hoe help je jouw collega’s om Nederlands te oefenen?
Ik corrigeer hun teksten, en geef soms informatie over waarom iets niet juist is. Ik spreek ook Nederlands tijdens de vergaderingen, zodat mijn collega’s vaker Nederlands horen. Ik heb twee collega’s in mijn team die hun Selor-attest willen behalen, met hen is er een wekelijks oefenmoment. Dan moeten ze bijvoorbeeld over hun werk en hun dag vertellen.
- Doe je dat dan vrijwilliger, of hoort dat bij je job?
Het is vrijwillig. Ik vind het belangrijk dat de dienstverlening voor Nederlandstalige werknemers of kandidaten hetzelfde is in beide landstalen, want dat is nu niet altijd het geval. Ik vind het ook leuk om te doen en ik zie verbetering. Franstaligen hebben vaak wel een basiskennis, maar durven niet spreken.
- Heb je zelf al iets geleerd over het Nederlands door een vraag van een collega?
Het is me opgevallen dat de beroepen in het Nederlands vaak mannelijk zijn. In theorie kan je bijvoorbeeld zeggen ‘een loodgietster’, maar ik merk dat dat in de praktijk niet gebeurt. Dat zijn dingen die je je niet realiseert Nederlands je moedertaal is.
- Waarom wil je ambassadeur zijn?
Ik vind het belangrijk om iedereen dezelfde dienstverlening te kunnen geven in beide landstalen. Het is ook leuk om mensen te helpen met het Nederlands. Ik hoop dat mijn enthousiasme mensen overtuigt om meer Nederlands te spreken, ook als je nog fouten maakt.
- Naam: Nathalie
- Departement: dienst HR
- Functie: verantwoordelijke rekruteringen
- Woonplaats: Jette
- Moedertaal: Nederlands
- Kennis Frans: zeer goed